skip to navigation
Back to Mixed Use + Multi-Family Projects

Built in 1917, The Touraine was designed by Frederick Webber as a residential hotel and is on the National Register of Historic Places. The Penthouse at the Touraine is a 3,200-square-foot two-bedroom, two-bathroom apartment with 1,900 square feet of outdoor space on the building’s rooftop. The Penthouse was first developed in the seventies by the Touraine’s owner at the time for his personal residence. The original structure was designed in a southwest motif which greatly contrasted with the historic character of the Touraine’s architecture. this renovation of the Penthouse uses exposed structural elements to create a brutalist design that sits heavy on the roof while the interior space is light filled and peaceful. The programming on the first floor was flipped to take greater advantage of the views in communal areas and a second floor was added to provide additional square footage to the apartment. The rooftop addition provided a unique challenge for our team, as we were tasked with proving that the new structure would be less visible from the street than the original, non-conforming structure that was built in the 1980’s. Our team produced several comparative renderings from the surrounding streets that illustrated the reduced visual impact.

Project Name

The Penthouse at The Touraine

Client

Spruce Street Commons

Location

Philadelphia, PA

Scope

5,100 SF